Napnyugta Futás Nagy Hideg-hegyre 20150604

Közeledik a legrövidebb nap, gyere futni és megnézni egy napnyugtát a hegyen!                   
Jelentkezz nevelőtanárodnál!

A kollégiumi (terep)futó szakkör néhány tagjával már megtekintettük a napkeltét Nagy Hideg-hegyen.

Itt az utolsó alkalmak egyike 06. 11-én csütörtökön, amikor a vállalkozók felfuthatnak Nagy Hideg-hegyre, megcsodálni a napforduló előtti napnyugtát.

 

Indulás a kollégium elől 18 órakor autóval. Irány Királyrét, Cseresznyefa parkoló. Rajt 18:30 körül.
Jelzett útvonalakon,

·         felfelé a Kék +, illetve  majd a Kék négyzeten jutunk fel Nagy Hideg-hegyre (víz, frissítő, WC).
A napnyugta várható idejére (20:30 után néhány perccel) kényelmesen felérünk.

·         Lefelé  a Piros csík (majd a Kék +) jelzésen vissza a parkolóba
 

Június 21.: A csillagászati nyár kezdete. Ugyan június 24-én, Szt. Iván éjjelén szokás ünnepelni a legrövidebb éjszakát, de a valódi napforduló 21-én van, idén 12:51 perckor. Ekkor kezdődik csillagászati értelemben a Nyár. Ebben az időben jár a Nap a legmagasabb – azaz a Földtől legtávolabbi – pályán, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este háromnegyed tíz és hajnali háromnegyed négy között van. Június 21. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány perccel.
A napfordulók idején a Nap irányt vált. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, vagyis június 21-én 12:51 perckor megfordul, hogy megkezdje féléves vándorlását déli irányban. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő, míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő fölött delel.